top of page

מתבגרים ואלכוהול - מה עושים? איך מדברים עם הילד שלנו על שתיית אלכוהול

Writer's picture: tzipialstzipials

Updated: Dec 7, 2022

"איך אנחנו מדברים עם הילד שלנו בן 16 על נושא אלכוהול? החברים שלו שותים.." בנושא בני נוער ואלכוהול (ולא רק..), חשוב מאד להבין: מתבגרים בגילאים האלה בעצם יכולים לעשות מה שהם רוצים. זאת האמת. גם מאחורי הגב של המבוגרים. אי אפשר למנוע זאת מהם. הם יכולים להסתיר, לשקר, ללכת למקומות ללא ידיעתנו ולבחור בחירות עצמאיות בניגוד להמלצתנו. הדרך היחידה להצליח להשפיע עליהם ולמנוע מהם סיכונים זה דרך בניית תקשורת פתוחה ומערכת יחסים שתבטיח את המוכנות שלהם להקשיב לנו, לשתף פעולה, לספר מה עובר עליהם (עימותים ומלחמות משיגים את ההיפך, בהזדמנות אחרת ארחיב למה).

חשוב לדעת שבני נוער מתמודדים עם אתגרים רבי עוצמה: הפיתוי והסקרנות להתנסות בחוויות מתודלק במנגנון בקרת סיכונים שעדין לא מפותח דיו, ברצון להיות כמו כולם ולהרשים את החברים. עוד דבר שחשוב להבין זה שבתוך כל העצמאות הזאת חבוי הרבה חוסר ביטחון, דילמות של דימוי עצמי וצורך ביד מכוונת ושומרת. גם כאשר הם משדרים את ההיפך מזה.

להורים יש חובה ואחריות להשגחה הורית בצד ההכרה בצורך החברתי וברצון לתחושת עצמאות שקיימים בגילאים האלה. הילדים מצדם זקוקים לביטחון הפנימי שיש מי ששומר עליהם, שאכפת לו מהם.

איך עושים את זה? אז הנה תשובתי לשאלת ההורים, ספציפית לגבי אלכוהול: לוקחים את הנער לשיחה נעימה וישירה. אומרים שאתם שמים לב שיש אלכוהול בסביבה החברתית שלו ושזה מטריד אתכם כי אלכוהול זה חומר שיש בו חוץ מהנאה והרגשה טובה גם השפעות מסוכנות, שצריך לצרוך אותו בגיל המתאים ובמידה מתאימה. שואלים אותו מה הוא יודע על אלכוהול, מקשיבים בכובד ראש לתשובתו. בודקים מה הוא יודע על הסיבות שבגללן לילדים בני 16 לא מומלץ לשתות ולמבוגרים מותר (במידה).. לומדים מה דעתו על זה, שומעים בקשב מה הוא אומר. ואז משתפים אותו בעמדה שלכם; מכוונים אותו למה שנכון לדעתכם, מתחשבים בדעתו היכן שאפשר. קובעים ביחד אתו

כללים וגבולות ברורים. מעדכנים אותו שהתפקיד שלכם לשמור עליו ולוודא שהוא לא נמצא במצבים שמסכנים אותו. ובפועל אתם מתנהלים על פי מה שקבעתם. אתם נמצאים בסביבה, מתעניינים ושואלים, גם כשהוא לא מספר מיוזמתו. נוקטים בפעולה לפי הצורך. שומרים מצדכם תמיד על תקשורת פתוחה ומכבדת, עוזרים לו להפעיל שיקול דעת ולהתמודד בהצלחה עם הפיתויים בעצמו, בצד נוכחות והשגחה הורית לא מתפשרת. לדוגמא - יש מסיבה שאתם יודעים שיהיה בה אלכוהול? אתם חוששים שהוא מבלה במקום עם אלכוהול? אתם מעדכנים אותו שחוץ מזה שאתם מאמינים שיש בו את הכוחות לנהוג באחריות ולשמור על עצמו, כדי למלא את החלק שלכם בעניין אתם: 1. בודקים את המקום ומוודאים שיש השגחה לגבי כמות וסוגי האלכוהול, למשל מדברים עם ההורים שבביתם מתקיימת המסיבה. 2. שאתם מתכוונים להיות ערים ולפגוש אותו כשהוא חוזר מהבילוי, כדי לוודא שהוא בסדר. 3. שאם חלילה תראו שהוא לא מגיע בזמן תצטרכו לצאת לחפש אותו. 4. שבכלל, אם נתקל בקושי מוזמן לדבר אתכם כדי שתוכלו לעזור לו. הוא אפילו יכול להתקשר אליכם בזמן אמת אם צריך עצה כיצד להתמודד. אתם לא תכעסו ותמיד תקשיבו ותנסו לעזור. מבטיחים.


7 views0 comments

Comments


צרו קשר

"אל תוותרו על מה שמגיע לכם: זוגיות טובה, הורות מצמיחה ומחזקת עם הרבה ביטחון עצמי. שגרת חיים משפחתית וזוגית שיש בה שותפות, שמחה ואושר."

ציפי אלסטר - יועצת משפחתית-זוגית ומדריכת הורים מוסמכת.

  • Facebook
  • Whatsapp

לשיחת ייעוץ ולפרטים נוספים

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם!

תודה!

bottom of page