top of page

שאלה: איך מתמודדים - ילדה בת 7 מתלוננת על פחדים, מבקשת ליווי ברחבי הבית ומסרבת לישון לבד במיטתה.

Writer's picture: tzipialstzipials

הי ציפי,

הילדה שלי בת 7 מתלוננת על פחדים. מסרבת לישון לבד, כמעט כל לילה היא מופיעה בחדרנו ומבקשת לישון איתנו במיטה. היא גם לא מוכנה ללכת בערב ללא ליווי ברחבי הבית. הסברנו לה ודיברנו איתה הרבה פעמים על זה שאין סיבה ולא צריך לפחד אבל זה לא עוזר. מה עושים?


תשובתי:

כשהילדה אומרת שהיא מפחדת צריך להבין שהיא אכן מפחדת. להסביר לה שהיא לא צריכה לפחד זה לא יעיל. כשאתם אומרים לה שאין ממה לפחד, מה שלמעשה קורה הוא שבנוסף על תחושת הפחד היא מרגישה גם לא מובנת ושאין לה כתובת. הרי היא פוחדת - ואתם לא מבינים זאת! זה רק מגביר את התסכול שלה ואף את תחושת הפחד. תחושת הפחד – כלומר היעדר תחושת הביטחון שרירה וקיימת.



בנוסף לכך – חשוב להבין שעקב הפחד שלה הילדה שלכם מקבלת מכם המון יחס. אתם משוחחים איתה על כך, מסבירים, משכנעים, אולי גם משדרים תסכול וחוסר סבלנות. מלווים אותה ברחבי הבית, מרשים לה לישון איתכם. התוצאה היא שהיא זוכה להמון יחס והתעסקות מכם "בזכות" תחושת הפחד שלה.

כל זה דווקא משמר ומקבע את המצב. וזה לא טוב בשבילה, זה לא טוב בשבילכם.


אז מה עושים?


1. עוזרים לה לחוש ביטחון.

2. מפסיקים לתת לה יחס עודף סביב זה שהיא מפחדת.


כך עושים זאת:

קחו את הילדה שלכם לשיחה בשעת אחה"צ רגועה, ואימרו לה כך:

"יעלי, כבר הרבה זמן שאת אומרת שאת מפחדת לישון במיטה שלך, לא רוצה להסתובב לבד בבית בערב, ואנחנו תמיד מסבירים לך ומדברים איתך על זה שלא צריך לפחד.. אבל בובי, חשבנו על זה ואנחנו רוצים לשאול אותך – מה מפחיד?"

ואז – תנו לה לענות. הקשיבו לדבריה בעניין, ברצינות ובגובה העיניים. אל תבטלו את הפחד שלה. וכשתסיים, ענו לה בצורה עניינית ואמיתית. התייחסו ישירות לעניין שמפחיד אותה, אימרו מה דעתכם לגבי זה ושתפו אותה בהשקפתכם. עשו זאת באופן שיעניק לה תחושת ביטחון. אימרו אמת, אך הימנעו מלומר את כל האמת. כדי לתת לילדתכם תחושת ביטחון הציגו את המציאות כבטוחה ויציבה לחלוטין.

למשל – אם היא אומרת שהיא מפחדת מגנבים – תשובתכם תהיה משהו כמו: "את פוחדת מגנבים? אני מבינה ממי שלי. גנבים זה באמת מפחיד וגם אנחנו יודעים את זה ובגלל זה הבית שלנו הכי שמור ומוגן, חזק ובטוח! תדעי שאין שום סיכוי שיבואו לפה גנבים!" ואז המשיכו כך: "אנחנו מבינים מתוקה שלנו שאת פוחדת. בתור ההורים שלך התפקיד שלנו לעזור לך וללמד אותך להתגבר על הפחד. אנחנו נעזור לך להצליח להרגיש בטוחה בבית ובמיטה החמודה והנעימה שלך. ולכן, מהיום, כשתגידי שאת מפחדת אנחנו נשמע ונבין, אבל אנחנו לא נדבר על זה יותר. הרי כבר אמרנו לך שהבית שלנו מאד בטוח, אנחנו נדאג לזה שגם את לאט לאט תצליחי להרגיש טוב ובטוח. אנחנו נעשה את זה על ידי שיותר אנחנו לא נדבר על הפחד, לא נלווה אותך לחדרים בערב וגם יותר לא ניתן לך לישון במיטה שלנו. אנחנו ניתן לך הזדמנות ללמוד ולהתגבר. אנחנו נעזור לך להבין שהבית שלנו בטוח ואנחנו סומכים עלייך שלאט לאט תצליחי להתגבר. וכשתרגישי שאת פוחדת בלילה ותבואי למיטה שלנו אנחנו פשוט נלווה אותך בחזרה למיטה שלך כי אנחנו יודעים שהבית שלנו והמיטה שלך בטוחים ונעימים".


וכך בדיוק אתם נוהגים בפועל. בביטחון עצמי, בשקט נפשי, באמפטיה ובביטחון ביכולות של הילדה שלכם . בהצלחה.

6 views0 comments

Comments


צרו קשר

"אל תוותרו על מה שמגיע לכם: זוגיות טובה, הורות מצמיחה ומחזקת עם הרבה ביטחון עצמי. שגרת חיים משפחתית וזוגית שיש בה שותפות, שמחה ואושר."

ציפי אלסטר - יועצת משפחתית-זוגית ומדריכת הורים מוסמכת.

  • Facebook
  • Whatsapp

לשיחת ייעוץ ולפרטים נוספים

השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם!

תודה!

bottom of page