top of page

הדרכת הורים - סיפורי מקרה

מקרה א'

הורים גרושים, שני ילדים: בת 8, בן 5.

הבעיה בעקבותיה הופנו להדרכה ע"י הפסיכולוגית של הגן: התפרצויות זעם, קושי בפרידה וחוסר שיתוף פעולה של הילד בגן (תופעה שהחלה לאחר הגירושים).

באבחון כללי שבוצע בתחילת התהליך, באמצעות ראיון ולאחר מכן צפייה בבית המשפחה,  נמצאו תופעות של העסקת יתר, היעדר גבולות וחוסר שיתוף פעולה מצד הילדים. שני ההורים דיווחו על תחושת התשה, עייפות וחוסר אונים.

תהליך ההדרכה:

ההדרכה בוצעה מול האם. האב היה מעודכן אך לא השתתף בפועל. התהליך כלל 6 מפגשים במשך כ-7 שבועות, כולל ראיון היכרות ראשוני וצפייה בבית המשפחה, ולאחר מכן מפגשי הדרכה על סמך הממצאים והתובנות.  מפגש ההדרכה החמישי היה הדרכה פעילה של האם בשטח, בזמן אמת ובתוך האינטראקציה שלה עם הילדים בזמן פעילות אחה"צ ועד השכבה לישון.

תוצאות בסיום התהליך:

האם דיווחה על שינוי עמוק ומתמיד. מרגישה שקיבלה כלים ומבינה כיצד להתנהל מול הילדים ליצירת אווירה טובה ושיתוף פעולה. הקשיים בגן השתפרו בהרבה, כך גם האווירה וההתנהלות בבית. מספרת על שיפור ניכר והקלה בחוויית ההורות שלה.

תהליך ההדרכה:

כלל 6 מפגשים במשך כ-8 שבועות, כולל ראיון היכרות ראשוני וצפייה בבית המשפחה, ולאחר מכן מפגשי הדרכה על סמך הממצאים והתובנות.  

תוצאות בסיום התהליך:

ההורים גיבשו תפיסה חינוכית משותפת ויש הרבה יותר שיתוף פעולה ותיאום ביניהם. חשים שיש להם יותר שליטה ומבינים כיצד להתנהל בבית בכלל ומול בן השלוש בנושא הגמילה וההתנהגות בפרט. דיווחו על שיפור ניכר גם בנושא הגמילה (הבעיה עדין לא נפתרה לחלוטין אבל הם יודעים מה לעשות ומתקדמים), חווים שיפור ביחסים בבית, כולל עם המתבגר הצעיר. כתוצאה מכך, במפגש ההדרכה השישי, סוכם שלא נדרשים יותר מפגשי הדרכה בהנחה שהם צועדים בכיוון הנכון.

הורים נשואים, ארבעה ילדים: בן 11,בת 7, בן 3, בת שנה.

פנו אלי בעקבות קשיי גמילה והתנהגות  שחווים עם בנם בן השלוש. עושה את צרכיו במכנסיים בכל מקום, כולל בגן, בגן שעשועים, בבית,  אצל סבא וסבתא. כמו כן מתנהג ברודנות ו"מנהל" את הבית. ילד קשה מתיש.

באבחון כללי שבוצע בתחילת התהליך, באמצעות ראיון ולאחר מכן צפייה בבית המשפחה,  נמצא כי ההורים בקונפליקט לגבי שיטות החינוך. האם מכילה ומפנקת, האב דוגל בגישה יותר תקיפה, מה שיוצר ויכוחים עימותים ביניהם.  שני ההורים דיווחו על תחושת ייאוש וחוסר אונים לגבי בעיית הגמילה וההתנהגות של בן השלוש שמשפיעה על כל המשפחה. דיווחו גם על קושי ביחסים עם בן ה11 שהחל בהתנהגויות שמאפיינות את גיל ההתבגרות.. פחות משתף פעולה, יותר מסתגר.

מקרה ב'

מקרה ג'

אם לנער בן 15. פנתה להדרכתSOS  בעקבות מריבה קשה עם בנה, תחושה של חוסר אונים וחוסר שליטה מולו. תיארה התנהלות בעייתית מצידו בבית. לא משתף פעולה, מדבר בחוצפה וזלזול, לא מקשיב, לא מתחשב.

בראיון המאבחן התברר כי גם היחסים עם אביו של הילד גרועים. יש תחושה של ניכור, קונפליקט וחוסר שיתוף פעולה.

תהליך ההדרכה:

תהליך ההדרכה היה אישי לאם, ללא מעורבות של הנער או האב. כלל 15 מפגשים על פני כמה חודשים, כולל ראיון היכרות ראשוני, ולאחר מכן מפגשי הדרכה שבה עיבדנו את הממצאים והתובנות. הצורך הראשוני היה לפתור בראש ובראשונה את המשבר המיידי והבוער שבגינו פנתה ואיתו התמודדה.  לאחר מכן התפנינו לבניית מערכת היחסים הרצויה, בשגרה ולטווח הארוך.

תוצאות בסיום התהליך:

האם הבינה את המקור לדינמיקה ביחסים עם הבן, הבינה כיצד לפתח ולהוביל מערכת יחסים שיש בה כבוד, בצד גבולות ושיתוף פעולה. למדה כיצד נכון להתייחס לנער המתבגר, היכן לאפשר מרד ועצמאות, היכן ואיך להגביל.  למדה גם כיצד להתנהל מול האב בביטחון עצמי, קיבלה כלים ובנתה שיתוף פעולה מולו ללא החיכוך והקונפליקט המתמיד.

האווירה בבית השתנתה מאד לטובה.

bottom of page